Arhiva noutatilor

BERD oferă Moldindconbank 5 milioane Euro pentru eficienţa energetică

02.10.2012

 

BERD continuă să susțină familiile din Moldova cu scopul de a contribui la eficiența energetică a sectorului rezidențial acordând un credit de 5 milioane Euro Moldindconbank pentru a elibera credite persoanelor fizice și asociațiilor de locatari.

Creditul este acordat în cadrul Facilității de Finanțare a Eficienței Energetice în Sectorul Rezidențial din Moldova* (MoREEFF) și va oferi posibilitatea Moldindconbank să acorde finanțare pe termen lung clienților care implementează proiecte de eficiență energetică.

Moldova se bazează pe energia importantă la un preț foarte ridicat. Cantitățile mari de pierderi de energie din cauza echipamentului vechi și ineficient, împreună cu infrastructura energetică depășită transformă Moldova în țara cu cel mai intens consum de cărbune din Europa. Aceasta afectează mediul înconjurător și rezultă în facturi ridicate pentru consumatori. Prin finanțarea BERD persoanele fizice și asociațiile de locatari din Moldova vor avea posibilitatea să investească în tehnologiile și materialele energo-eficiente pentru imobilele lor astfel reducând simțitor consumul și facturile de energie.

Anunțând despre această investiție, Henry Russell, Director, Instituții Financiare pentru Balcani, Belarus și Moldova, BERD a declarat: „Reducerea consumului de energie a economiei este unul din prioritățile de bază ale BERD și suntem bucuroși să construim această cooperare de succes cu Moldindconbank pentru a ajuta populația din Moldova să reducă cheltuielile pe energie mai ales în această perioadă economică dificilă.”

Astăzi, Banca Comercială „Moldindconbank” S.A. este a treia bancă din Republica Moldova după total active – peste 7 miliarde 665 milioane MDL. Banca funcţionează ca o instituţie financiară universală, oferind o gamă largă de servicii bancare, atît pentru clienţii retail, cît şi pentru clienţii corporativi. BC „Moldindconbank” S.A. are o reţea de 107 subdiviziuni pe întregul teritoriu al Republicii Moldova şi 990 de angajaţi. Portofoliul brut al creditelor a depăşit 5 miliarde MDL, iar capitalul BC „Moldindconbank” S.A. este mai mare de 993 milioane MDL.

BC „Moldindconbank” S.A. cooperează cu BERD de mulţi ani, astfel fiind un partener de încredere în susţinerea sectorului privat al ţării.

 „Suntem foarte bucuroși că datorită Programului MoREEFF din partea BERD, Moldindconbank va avea posibilitatea sa susțină persoanele fizice și asociațiile de locatari pentru a implementa masuri de îmbunătățire a eficienței energetice a locuințelor lor, contribuind astfel la ridicarea nivelului de viață a clienților noștri.” a spus Svetlana Banari, Președintele Băncii Comerciale “Moldindconbank” S.A.  

De la începutul activității sale în Moldova, BERD a semnat în jur de 90 de proiecte investiționale care acoperă sectorul energetic, de transport, agricultură, industrial și bancar cu o valoare totală de aproape 700 milioane Euro.

* MoREEFF este un program lansat recent pentru a încuraja familiile să folosească mai coerent resursele energetice ale țării și să investească în tehnologiile energo-eficiente. Acesta prevede izolarea termică a pereților, acoperișurilor, podelilor, instalarea cazanelor, pompelor de căldură și altor tehnologii energo-eficiente.

Căutare personalizată:
Serviciul suport clienți
(+373) 22 71 71 71