Arhiva noutatilor

O nouă linie de credit BERD pentru afacerile mici şi mijlocii din Republica Moldova

17.11.2009

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi intesifică sprijinul acordat sectorului privat din Republica Moldova cu o noua linie de credit pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM).

Raspunzând condiţiilor actuale dificile de pe piaţa de capital, BERD oferă BC „Moldindconbank” SA (MICB) un împrumut de 15 milioane euro pentru a sprijini dezvoltarea portofoliului de credite ÎMM ale MICB.

Drept consecinţă a crizei financiare globale, băncile din Republica Moldova au redus semnificativ volumul de credite acordate, ceea ce a afectat în mod deosebit companiile mici şi mijlocii.

Împrumutul oferit de BERD îi va permite BC „Moldindconbank” SA, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, să raspundă necesităţilor stringente de finanţare ale ÎMM-urilor în condiţiile actuale de pe piaţa de credite.

Resursele liniei de credit vor fi utilizate pentru a finanţa investiţiile şi capitalul de lucru ale ÎMM-urilor din Republica Moldova cu împrumuturi pe termen mediu şi lung în valoare de până la 1 milion euro.

Împrumutul BERD va fi însoţit de un grant de asistenţă tehnică în valoare de 90,000 de euro, acordat în baza Acordului cadru pentru sectorului financiar din Republica Moldova.

„Prin această tranzacţie BERD îşi consolidează angajamentul de a sprijini sectorul real al economiei Republicii Moldova în condiţiile actuale dificile. Linia de credit acordată BC „Moldindconbank” SA va spori disponibilitatea resurselor de finanţare atât de necesare pentru dezvoltarea afacerilor mici şi mijlocii”, a declarat Nick Tesseyman, Business Group Director BERD pentru Instituţii Financiare.

„Cooperarea cu BERD este de o importanţă semnificativă pentru BC „Moldindconbank” SA, în special când aceasta este dedicată sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, care este foarte important pentru dezvoltarea ţării,” a declarat Svetlana Banari, Preşedintele BC „Moldindconbank” SA. “MICB este dedicată sectorului ÎMM în mod strategic şi cooperarea cu BERD va juca un rol catalitic pentru atragerea investiţiilor în ţară şi a resurselor de finanţare pe termen lung pentru sectorul bancar din Moldova” a mai spus Svetlana Banari.

BC „Moldindconbank” SA este a patra bancă din Republica Moldova după active şi a treia după volumul net de împrumuturi şi depozite, deţinînd aproximativ 11 procente din cota de piaţă.

De la începutul activităţii sale în Republica Moldova, BERD a investit peste 300 milioane euro în diferite sectoare ale economiei. Fondurile BERD au atras investiţii suplimentare de peste 240 milioane euro în Republica Moldova.

Căutare personalizată:
Serviciul suport clienți
(+373) 22 71 71 71