Arhiva noutatilor

Cu susținerea Moldindconbank au fost lansate volumele istoriei Teatrului Național din Chișinău

07.12.2016

 

La 30 noiembrie 2016, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, 126) din Chișinău, a avut loc lansarea a  două volume dedicate formării și istoriei Teatrului Național din Chișinău: Geneza Teatrului Național din Chișinău: 1818 – 1960 de Iurie Colesnic și O cronică a Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău: 1918 – 1930 de Petru Hadârcă, publicate de Editura Cartier în colecția C(ART)ier, cu suportul financiar al Moldindconbank - sponsorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

La evenimentul de lansare a celor două volume alături de autori au fost prezenți oameni de cultură actori, istorici, scriitori și iubitori de artă. Autorii Iurie Colesnic şi Petru Hadârcă au relatat despre efortul considerabil şi timpul petrecut în arhive pentru a aduna dovezi documentare care relevă adevărata istorie a înființării Teatrului Național şi consemnează momentele de referință ale existenței acestuia.

Astfel, volumele lansate confirmă că în 1921, la inițiativa unui grup de intelectuali și oameni politici ai timpului, susținuți de elanul și acțiunile unor actori, regizori, pictori  și scriitori  notorii, în Basarabia s-a înființat primul Teatru Național românesc,  care, mai bine de un deceniu, s-a edificat într-o instituție de cultură cu o prezență scenică remarcabilă.

Înfiinţarea Teatrului Naţional a oferit Chișinăului șansa de a fi reconectat la mișcările cultural-artistice şi tendințele europene de modernizare din acea epocă, proces care continuă şi în zilele noastre, prin montarea unor spectacole de excepţie şi găzduirea reuniunii teatrelor naţionale.

Mai bine de 24 de ani Moldindconbank contribuie activ la promovarea artei, artiştilor şi a culturii naţionale, punând accent pe încurajarea talentelor, dezvoltarea instituţiilor care iniţiază şi derulează acţiuni culturale, dar şi cultivarea dorinţei faţă de cultură în rândul societăţii.

 

Căutare personalizată:
Serviciul suport clienți
(+373) 22 71 71 71